Sanctiewet, Bestuurders & UBO's
We stellen alle bestuurders en Ultimate Beneficial Owners (UBO’s) vast. Deze gegevens toetsen we op de sanctielijsten. Dit doen we bij bestaande én nieuwe klanten. Op deze pagina vind je informatie over de sanctiewet, UBO's en bestuurders. Staat je vraag of het antwoord dat je zoekt er niet tussen? Kijk dan voor meer informatie over de UBO op kvk.nl en voor meer informatie over de Sanctiewet kijk je op dnb.nl.
- De Sanctiewet geldt voor alle financiële dienstverleners, onder meer schadeverzekeraars en adviseurs die onder het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) vallen. Bij verzekeraars gaan grote geldstromen rond. We keren bijvoorbeeld uit aan personen en/of bedrijven. Die kunnen op een sanctielijst staan. Het is verboden (financiële) zaken te doen met personen en/of bedrijven die voorkomen op de sanctielijsten. Dat geld kan immers gebruikt worden voor de aanschaf van wapens, voor de aankoop van verboden chemische middelen of het is een manier van witwassen.
We doen klantonderzoek, dat noemen we Customer Due Diligence (CDD). Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vaststellen van de identiteit van de klant. Wij zijn dus wettelijk verplicht om de Ultimate Beneficial Owner (UBO's) van onze zakelijke klanten vast te leggen en deze gegevens actueel te houden.
Dit gebeurt bij het aanvragen van een verzekering en uitkeringen. Maar ook tijdens de looptijd van een verzekering kan er voor Movir een risico ontstaan, bijvoorbeeld als een klant op een sanctielijst komt te staan of bij een verhuizing. Daarom screent Movir haar klanten doorlopend.
Movir doet die screening op de sanctielijsten, zoals de VN-lijst, een Amerikaanse lijst, een EU-lijst en een Nederlandse lijst. Alle Nederlandse financiële instellingen (banken en verzekeraars) moeten de genoemde lijsten hanteren bij de screening.UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner, of Uiteindelijk Belanghebbende. Een UBO is een natuurlijk persoon die de uiteindelijke eigenaar is van of zeggenschap heeft over een organisatie. Dit kunnen natuurlijk ook meerdere personen zijn.
Met een UBO bedoelen we iedere natuurlijk persoon die - direct of indirect – een belang van meer dan 25% heeft in (het vermogen van) de onderneming. Een belang is kapitaalbelang - bijvoorbeeld aandelen of certificaten -, stemrechten in de algemene vergadering, feitelijke zeggenschap of beslissingsbevoegdheid. Een UBO is ook een natuurlijk persoon die meer dan 25% van het vermogen of de winst van de organisatie krijgt of hier bijzondere zeggenschap over heeft. Meer informatie over wie de UBO is van een organisatie vind je op kvk.nl.
We mogen geen zakendoen met personen, organisaties of landen waarvoor sancties gelden waar we ons als verzekeraar aan moeten houden. We moeten daarom weten welke natuurlijke personen de uiteindelijke belanghebbenden of bestuurders zijn van een rechtspersoon of personenvennootschap met wie we een verzekering aangaan of aan wie we een uitkering doen. Vervolgens controleren we of deze natuurlijke personen op een sanctielijst staan. Deze verplichting hebben we vanuit de Sanctiewet 1977.
Een bestuurder is een natuurlijk persoon die een rechtspersoon bestuurt en deel uitmaakt van het bestuur binnen de onderneming. Een bestuurder - of afhankelijk van de rechtsvorm een maat, vennoot of eigenaar van een eenmanszaak - ligt vast in het handelsregister van de KVK.
Ja, elke onderneming moet de bestuurder(s) inschrijven in het handelsregister van de KVK.
Voldoet niemand binnen de onderneming aan de criteria van een uiteindelijk belanghebbende? Dan zien we het hoger leidinggevend personeel van de onderneming als (pseudo) UBO. Dit zijn de (statutaire) bestuurders die zijn ingeschreven in het handelsregister KVK. Als een (statutair) bestuurder een rechtspersoon is, dan gaat het om elke natuurlijke persoon die daarvan direct of indirect statutair bestuurder is.
De bestuurders en UBO’s van jouw onderneming kunnen in de loop van de tijd veranderen. Een wisseling van locatie, rechtsvorm of bestuurder kan er namelijk al voor zorgen dat de gegevens van je bedrijf achterhaald zijn. Het is daarom van belang dat we regelmatig controleren of de bij ons bekende informatie nog actueel is. We zullen dit periodiek bij jou toetsen.
Het is wettelijk (nog) niet toegestaan om het UBO-register KVK te gebruiken voor Schade- en Inkomen verzekeraars. Het Verbond van Verzekeraars is in overleg met de overheid om gebruik te maken van het UBO-register KVK.
Niet iedere onderneming hoeft zicht te registreren in het UBO-register van de KVK. Denk hierbij aan beursgenoteerde bedrijven, eenmanszaken of publiekrechtelijke ondernemingen. Hiermee vervalt onze (zelfstandige) verplichting niet om de uiteindelijke belanghebbenden en bestuurders van dit soort zakelijke klanten vast te stellen en te screenen.
De bestuurders en UBO-gegevens worden gescreend. Deze screening voeren we om de volgende redenen uit:
- Om te controleren of onze relaties op (inter)nationale sanctielijsten staan;
- Om te voorkomen dat we een vergoeding doen aan onze relaties die op de (inter)nationale sanctielijsten staan.
Nee, we gebruiken deze gegevens alleen voor de wettelijke verplichtingen (screenen).
Komt een onderneming, uiteindelijk belanghebbend of bestuurder(s) op één of meer (inter)nationale sanctielijsten voor? Dan informeren we jou en je adviseur hierover. We laten je weten welke gevolgen dit heeft voor de verzekering(en) en/of voor het uitbetalen van een uitkering.
Is de UBO of bestuurder van je onderneming veranderd?
Geef dit aan ons door. Dat doe je met dit wijzigingsformulier.
Staat je vraag er niet tussen?
Kijk dan voor meer informatie over de UBO op kvk.nl en voor meer informatie over de Sanctiewet kijk je op dnb.nl. Of neem contact op met je financieel adviseur of met ons. We helpen je graag.