Omgaan met schrijnende gebeurtenissen als zorgverlener
De impact van corona is enorm. De kans bestaat dat je als zorgverlener nu dingen meemaakt die je mentaal flink raken. Hoe ga je daar mee om? Anniek Bello is coach en helpt medisch professionals om zo goed mogelijk door deze periode heen te komen. Zij roept je op om stil te staan bij wat je als zorgverlener meemaakt én om af en toe je aandacht juist op iets anders te richten.
Anniek Bello: ‘Veel medisch professionals staan op dit moment onder enorme druk. Zowel fysiek als geestelijk. Die druk wordt nog groter als je schrijnende dingen meemaakt. Het is heel normaal als dat aan je vreet. Wees je bewust van wat heftige gebeurtenissen met je doen en heb er aandacht voor.
Corona is anders
Corona is anders dan alles wat we gewend zijn. Dat maakt het soms extra zwaar. Als je op een IC werkt, dan ben je gewend om pragmatisch te werken en veel fysieke handelingen te doen. Nu wordt er misschien meer mentale ondersteuning van je gevraagd en mis je misschien dat fysieke contact. Normaal gesproken nemen familieleden die mentale steun voor een patiënt voor een groot deel op zich. Je wilt nu misschien de rol van een partner of van een kind innemen. Maar die rol kan je niet vervangen. Het kan zijn dat je het gevoel krijgt dat je te weinig kunt doen. Als je dan de angst in de ogen van mensen ziet, is dat heel moeilijk. Je wilt hen geruststellen. Maar je weet ook dat er mensen zijn die alleen sterven. Natuurlijk doen zulke gebeurtenissen iets met je.
Zorg voor jezelf, zorg voor afleiding
Je wilt voor patiënten zorgen. Nu, maar ook over een paar maanden. Dat betekent dat de druk niet een te zware last mag worden. Dat is lastig als er zoveel van je gevraag wordt dat je in de overlevingsstand bent gekomen. Let op dat dat niet ten koste gaat van jezelf. Ook omdat je weerstand minder wordt als je stress hebt. Zorg daarom voor voldoende lichaamsbeweging, ontspanningsoefeningen, gezond eten en voor afleiding.
Voorkom dat je je kruid verschiet
Sta op tijd stil bij wat je meemaakt. Dat helpt. Er over praten helpt ook, bijvoorbeeld met collega’s. Zo voorkom je dat je chronische stress ontwikkelt en dat je je kruit verschiet. Er is vast iemand om je heen met wie je kunt praten. Maar het kan ook nuttig en prettig zijn om te praten met een onafhankelijke professional. Om stoom af te blazen, om gerustgesteld te worden, of om mee te sparren over manieren om los te komen van je werk. Met een aov van Movir kun je daarvoor terecht bij een coach.’