Financiële rust als ondernemer
Hoe zorg je als ondernemer voor financiële rust in een uitdagende tijd als deze? Johan Diks - oud-ondernemer en adviseur bij onze partner Ondernemersklankbord (OKB) - deelt inzichten en praktische handvatten.
‘Ondernemen is dromen en die dromen daadwerkelijk uitvoeren. Maar soms zetten omstandigheden je weer even met beide benen op de grond. Zoals een financieel onzekere tijd. Het is goed om te weten hoe je hier het beste mee kunt omgaan en welke stappen je kunt nemen om financiële rust te hebben.
Administratie op orde
Om te beginnen is het belangrijk dat je administratie op orde is. Heb je schoenendozen vol bonnetjes en zie je er tegen op om dit op orde te brengen? Weet dan dat verschillende instanties hier (gratis) hulp bij bieden.
Houd oog op je inkomsten en uitgaven
Het lijkt misschien een open deur, maar zorg ervoor dat je je facturen zo snel mogelijk int. Desnoods via een debiteurenorganisatie. Lukt het een keer niet om je rekeningen te betalen? Maak dit dan zo snel mogelijk bespreekbaar. Het is misschien even spannend, maar vaak is het bijvoorbeeld mogelijk om huur uit te stellen of zelfs te verminderen. Kijk daarnaast regelmatig naar de lasten. Heb je bijvoorbeeld die grote voorraad of al die abonnementen wel nodig?
Focus op je activiteiten en doelen
Ik kom vaak ondernemers tegen die vanuit hun passie ondernemer zijn geworden, maar geen plan hebben. Ik raad altijd aan om een ondernemingsplan te schrijven. Zo'n plan geeft je focus op je activiteiten en doelen, zodat je weet waarvoor je het doet. En het helpt om te ontdekken wat je sterke en zwakke punten zijn en wat je nodig hebt. Dat kunnen vaardigheden en geld zijn, of misschien zelfs een nieuwe koers.
Regelingen
Het kan natuurlijk dat je toch in de financiële problemen komt. Dan is het fijn om even een soort ‘time out’ te krijgen. Met de WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) kun je zo’n ‘time out’ aanvragen en je schuldeisers een betaalregeling voorstellen. De schuldeisers kunnen dan stemmen over je aanbod. Als je de schulden op een nette manier kunt afwikkelen, kun je daarna met een schone lei opnieuw beginnen of alles netjes afronden.
Kun je je schulden niet meer betalen? Het liefst wil je een faillissement voorkomen en liever gecontroleerd stoppen of een doorstart maken. Het bureau Bijzondere Bijstand van gemeentes kan vaak wat betekenen voor ondernemers. Of de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Maar altijd geldt: zorg dat je je administratie op orde hebt.
Je staat er niet alleen voor
Veel ondernemers denken dat ze er als ondernemer helemaal alleen voor staan. Daarom is het fijn om iemand te hebben die met je meedenkt en de juiste vragen stelt. Al is het maar om te klankborden. Dat kan met familie of een netwerkgroep zijn, maar ook via OKB. Want iedere ondernemer kan een klankbord gebruiken. Dan blijf je problemen voor.’
Spar ook met een ervaren ondernemer
Bij na 40% van de ondernemers die een traject bij OKB volgden, verhoogde de omzet en winst. Kun jij ondersteuning gebruiken van een ervaren ondernemer? Kijk wat OKB voor jou kan betekenen.
Hulp bij geldzorgen
Twijfel je of je je rekeningen op korte termijn kunt betalen? Of wil je weten welke instanties jou kunnen helpen als je geldzorgen hebt?