Prismabril

Bij tandartsen komen nek- en schouderklachten relatief vaak voor. Door de werkzaamheden raken de ogen oververmoeid en gaat de visuele accuraatheid achteruit. Uit onderzoek onder tandartsen met nekklachten bleek dat in circa 50% van de situaties sprake is van een te kleine werkafstand. Bestaande brilmonturen en de vorm van het normale brillenglas maken het voor tandartsen vaak niet mogelijk om in een rechtopzittende houding te werken. Hierdoor kunnen klachten van het houding- en bewegingsapparaat ontstaan. Dit leidde tot de vraag of met een speciale bril de positie van de halswervelkolom verbeterd kan worden en of het gebruik van deze bril effect heeft op de oogboldepressie (rotatie van de oogbol naar beneden).

Onderzoek

Onder de proefpersonen werd optometrisch onderzoek uitgevoerd. Als eerste werden de kijkafstand en de horizontale werkafstand bepaald. Daarna werd de beeldsprong berekend. Op basis van deze gegevens is een brilrecept berekend waarbij de juiste werkafstand, refractiecorrectie en zonodig een nabijcorrectie werden meegenomen.

 Prismabril Prismabril

Werkbril

Hieruit werd de prismabril ontworpen. De prismabril is een bril met eventueel op sterkte gebrachte kunststofglazen met een speciaal prisma in het onderste deel van het glas. De bril beïnvloedt de kijklijn naar beneden waardoor de oogboldepressie significant vermindert en de flexie van de halswervelkolom significant verbetert.


De prismabril is een werkbril en moet dan ook als zodanig gebruikt worden. Dit betekent dat u de bril draagt als u werkzaamheden in de mond verricht, maar dat u de bril afdoet zodra deze werkzaamheden afgerond zijn. Het is dus niet de bril waarmee u leest, autorijdt, traploopt of gaat sporten.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via preventie@movir.nl.