03
november
2016
|
11:27
Europe/Amsterdam

Helft jonge advocaten gestresst vanwege acquisitie

De helft van de jonge advocaten ervaart stress vanwege de druk om nieuwe opdrachten binnen te halen. 44 procent ervaart een (te) hoge werkdruk op kantoor. Ondanks de daling ten opzichte van vorig jaar (48%) blijft het risico op arbeidsongeschiktheid bij jonge advocaten (te) hoog. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Stichting Jonge Balie Nederland (SJBN) in samenwerking met arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir onder 579 jonge advocaten. 
 

Meer werk en minder tijd voor studie tijdens kantooruren
Meer dan de helft van de advocaten volgt de Beroepsopleiding voor Advocaten (BA) en 6 procent een specialisatieopleiding. Het aantal uur dat jonge advocaten aan studie besteedt loopt terug ten opzichte van vorig jaar. Ook neemt de tijdsbesteding aan studie binnen kantooruren af (61% in 2015 vs 55% in 2016). 14 procent van de advocaten zegt dat zij te kampen hebben met krimp in de praktijk (18% in 2015).

Lange dagen, korte reistijd en veel nevenactiviteiten
Een op de vier jonge advocaten werkt meer dan 50 uur per week en het merendeel heeft een 40- tot 50-urige werkweek. Louis van Drunen, directeur van Movir: ‘De advocaten maken lange dagen, maar geven gelukkig aan een korte reistijd te hebben. Zeventig procent is maximaal een half uurtje onderweg naar het werk, waardoor er ook veel tijd wordt besteedt aan nevenactiviteiten.’ Net als vorig jaar staat sporten, juridische nevenactiviteiten en lid van een ondernemersvereniging het hoogst op de agenda van vrijetijdsbesteding. 

Michèle Manning, voorzitter van de SJBN: ‘Alhoewel advocaten naast hun zakelijke netwerk ook buiten werktijd sociaal zeer actief zijn, blijven ze het moeilijk vinden om actief te acquireren.'

Slechte balans werk-privé en oppeppende middelen
Ondanks dat vier op de vijf advocaten tevreden is met het beroep, geeft de helft van de advocaten aan een slechte balans tussen werk en privé te hebben. Een op de vijf gebruikt stimulerende middelen tegen stresservaring zoals het drinken van extra koffie, energy drinks etc.. Twee procent geeft aan regelmatig het gebruik van drugs in de werkomgeving tegen te komen.

Reacties
Bekijk de video waarin jonge advocaten reageren op de uitkomsten. 

Beluister het item van BNR over dit onderwerp.