Jessica Gal over de meerwaarde van coaching

In Veerkracht las u wat voormalig topjudoka Jessica Gal zoal leerde van coaching. Hier leest u enkele andere inzichten die ze opdeed in de loop van haar sportcarrière en die haar ook helpen nu ze ondernemer is.

Het belang van focus
‘In de tijd dat ik met judo bezig was, leerde ik dat het belangrijk is om te focussen op de dingen die je moet doen. Als ik goed wilde judoën moest ik bijvoorbeeld zorgen dat mijn pakking goed was, dat ik een hand bij de mouw had en een hand bij de kraag. Als je alleen maar met je taak bezig bent, heb je namelijk geen ruimte in je hoofd voor gedachten die je niks opleveren en die je misschien zelfs onzeker maken. Het helpt je echt niet als je denkt: ‘Als ik deze wedstrijd win dan kan ik wereldkampioen worden’ of ‘Als ik deze wedstrijd maar niet verlies!’

‘Dat geldt denk ik ook in het ondernemerschap: natuurlijk moet je af en toe juist afstand nemen en nadenken over wat je doet. Maar je moet je ook vaak gewoon focussen op wat je moet doen en wat echt belangrijk is. Er komt zoveel op je af als je ondernemer bent. Het helpt dan om je alleen bezig te houden met dingen die nodig zijn om te zorgen dat het bedrijf loopt.’

Spanning en ontspanning
‘Als judoka was ik erg gedreven. Ik wilde altijd meer trainen en had een schuldgevoel als ik een keer niet ging. Dat kan gevaarlijk zijn. Je wordt echt niet beter van die ene training. Sterker nog, waarschijnlijk brand je alleen maar verder op. Je kunt nu eenmaal niet altijd alleen maar aan het presteren zijn.’

‘Ook hier is een parallel met ondernemen: ik denk dat veel ondernemers hun werk niet los kunnen laten. Dan is het helemaal niet slecht als iemand tegen je zegt dat je een weekje vrij moet nemen. Dat levert je waarschijnlijk meer op dan dat je alsmaar doorgaat. Een coach kan je heel goed helpen bij een goede verhouding tussen arbeid en rust.’

Hebt u behoefte aan coaching of een goed gesprek? Als verzekerde van Movir kunt u anoniem en op elk moment van de dag terecht bij Elestia.
Elestia voor coaching

Coaching? Counseling?

Wat is Elestia?