Het komen en gaan van klachten

Verzekerden die langere tijd arbeidsongeschikt zijn, worden in sommige gevallen verwezen naar Condite. Oprichter Jan Verhoeven vertelt in Veerkracht hoe zo’n traject werkt.

Eén van de inzichten die hij gaf is dat aandacht voor klachten ervoor kan zorgen dat die klachten blijven bestaan. Onderstaand voorbeeld illustreert hoe zoiets kan in zijn werk kan gaan:

Het komen en gaan van klachten:

‘In 2000 was ik in Australië op een congres. Ik sprak daar een collega die me vertelde dat RSI daar net de kop was ingedrukt. In Nederland stonden we aan het begin van de RSI-epidemie. Pas toen enkele kranten daarover berichtten, vielen mensen ook hier massaal uit met RSI. Doordat mensen de klachten herkenden.

Het is niet zo dat mensen die klachten verzinnen. Het feit dat mensen erover hebben gelezen, bepaalt wel dat ze toen uitvielen met RSI. Vooral ook omdat men de klachten associeerde met werk. Als oplossing keek men uitsluitend naar wat er in het werk moest veranderen. En nu is RSI geen item meer. Niet doordat het werk veranderd is, maar met name doordat mensen meer en beter zijn gaan compenseren. Bijvoorbeeld door te sporten.

Ik vond dit fenomeen zo interessant, dat ik me als fysiotherapeut en psycholoog vooral ben gaan richten op het bevorderen van een adequaat herstelgedrag.’